img

Dobroczynne działanie anyżu

Anyż kojarzymy z cukierkami i nalewkami. Otóż okazuje się, że poza kuchnią możemy go używać w medycynie naturalnej, ponieważ posiada on dużo właściwości leczniczych. Jest polecany szczególnie tym, którzy mają problem z nadmiernym przejadaniem się, ponieważ anyż skutecznie łagodzi wszelkie dolegliwości występujące po stronie układu pokarmowego. Co jeszcze kryje anyż?

Czym jest anyż? Są to wysuszone owoce drzewa nazywającego się badian właściwy, które jest wiecznie zielone. Owoce te przypominają ośmioramienne gwiazdki, które wypełnione są nasionami. Właśnie te nasiona wykorzystuje się w postaci aromatycznej przyprawy oraz surowca do przyrządzanie różnych leków i kosmetyków. Już w starożytności anyż stosowano w medycynie ze względu na swoje wyjątkowe działanie.

Kulinarne zastosowanie
Przyprawa ta ma całkiem bogate zastosowanie w kuchni, gdzie spełnia się jako świetny dodatek do gotowanych jarzyn, czerwonej kapisty, marchwi, szpinaku czy buraków. Aby wzbogacić smak potraw z dziczyzny lub sosów mięsnych również można dodać odrobinę anyżu. Przyprawa ta idealnie aromatyzuje wszelkie kompoty, pierniczki, ciasteczka, bułki oraz słodkie potrawy z ryżu. Z tego też względu często dodaje się ją do trunków jak likiery i wódki.

Właściwości zdrowotne
Okazuje się, że jest ich bardzo wiele. Anyż pomaga w skutecznym walczeniu z tłustą cerą oraz stosuje się go w celu poprawienia pracy pamięci. Ponadto przyprawa ta łagodzi kaszel oraz neutralizuje niestrawność iż zgagę. Jest też dobrym pomocnikiem w walce z męczącym kaszlem oraz pomaga w produkcji mleka karmiących matek. Nasiona anyżu skutecznie redukują gazy i wzdęcia. Zioło można też podawać niemowlętom, aby złagodzić dokuczliwą kolkę. Anyż posiada też właściwości antyspazmatyczne, które pomagają w walce z bólem menstruacyjnym, kokluszu czy astmie. Jak jednak spożywać anyż, aby móc cieszyć się jego dobroczynnymi właściwościami? Zagotuj 1 litr wody i dodaj 7 łyżeczek zioła, zmniejsz ogień i gotuj wszystko aż odparuje połowa wody. Przecedź wywar i dodaj 4 łyżeczki miodu i gliceryny. Dawkowanie zależy od tego z jakim problemem się borykamy. Jeśli chcesz złagodzić kaszel to zażywaj 2 łyżeczki wywaru co kilka godzin. Chcąc poprawić pamięć wystarczy jeśli będziesz pił 2-3 łyżeczki dziennie. Na problemy skórne, problemy żołądkowe i produkcję mleka dobrze pić anyż w postaci herbatki ziołowej. Co więcej wywar z anyżu można stosować również zewnętrznie na wszy i świerzb. Widzisz więc, że anyż to nie tylko wspomnienie cukierków i likieru a niezwykle bogate w właściwości zdrowotne zioło.

Zobacz również