img

Lecznicze właściwości chrzanu

Chrzan to coś więcej niż dodatek na wielkanocnym stole i ostra przyprawa. Okazuje się, że posiada on liczne właściwości lecznicze, które czynią z chrzanu świetne lekarstwo na niestrawność, bóle reumatyczne i kręgosłupa oraz na chore zatoki. Do bardziej zaskakujących zastosowań należy kosmetyczna właściwość chrzanu, która pomaga wybielić piegi. Co jeszcze kryje w sobie ta smaczna przyprawa?

Chrzan, który znamy to korzeń rośliny o tej samej nazwie, pochodzącej z rodziny kapustowatych. Korzeń o jasnożółtej barwie jest długi i mięsisty oraz posiada silnym aromat i ostry smak. Przez te właściwości chętnie używamy chrzanu w kuchni, jednak jest to również naturalny środek, pomagający na różnego rodzaju dolegliwości. Najnowsze badania wskazują, że korzeń chrzanu posiada działanie antynowotworowe i właśnie dlatego powinniśmy spożywać go częściej niż tylko w czasie Wielkanocy.

Naturalny antybiotyk i wzmocnienie organizmu
Chrzan odznacza się przede wszystkim właściwościami antywirusowymi i bakteriobójczymi, dlatego warto stosować go w kuracji jako naturalny antybiotyk, podobnie jak czosnek. Najczęściej chrzan stosuje się przy walce z przeziębieniem oraz z zapaleniem dróg oddechowych. Jednak chrzan powinno się spożywać też codziennie w celu wzmocnienia odporności. Przyprawa ta wspomaga pracę układu trawiennego, podkręca metabolizm, pobudza apetyt oraz wspiera funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Każdy kto zmaga się z bólami reumatycznymi powinien spożywać chrzan, ponieważ skutecznie je łagodzi. Również ludzie z wysokim cholesterolem powinni przyprawiać swoje posiłki chrzanem, ponieważ obniża on zły cholesterol.

Dawka witamin
Korzeń chrzanu to czysta bomba witaminowa złożona z takich jak A, B, B1, B2, C i E. Znajdziesz tu dużą ilość składników mineralnych jak wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo, sód, cynk, siarka, jod, chlor i mangan. Ponadto chrzan jest pełny witaminy C a do tego jest niskokaloryczny tak więc można go wcinać bez wyrzutów sumienia, ciesząc się jego zdrowotnym działaniem.

Konserwujące działanie liści chrzanu
Licie chrzanu są bogate w fitoncydy, które niszczą skutecznie wszelkie bakterie, wirusy i grzyby. Dlatego często stosuje się je jako naturalny zabezpieczać żywności przed zepsuciem. Liście sprawdzają się świetnie jako marynat do kiszonych ogórków, zapewniających jędrność, trwałość i aromat produktów. Chrzan jest zatem niezwykle smaczny, aromatyczny, zdrowy i do tego zabezpiecza żywność. Powinien więc na stałe wejść do twojego codziennego jadłospisu.

Zobacz również