img

Żurawinowy grzaniec

Grzane trunki mają długą tradycję w naszym kraju i warto wspomnieć, że kiedyś były często popijane na kuligach, polowaniach i karnawałowych imprezach. Dzisiaj świetnie spisują się też w roli zimowego czasoumilacza. Kiedy wracamy zziębnięci po całym dniu pracy, nie ma nic milszego jak filiżanka aromatycznego, grzanego wina. Poza tradycyjnymi przepisami istnieje mnóstwo innych wersji, które sprawią, że na nowo odkryjesz świat grzanych win.

Proponujemy taką odsłonę grzańca, która zaskoczy nawet największych smakoszy tego trunku. Dodanie żurawiny, która ma słodko-cierpki smak, korzennych przypraw i świeżej nutki cytrusowej połączonej z cydrem jabłkowym sprawią, że wino nabierze wyjątkowego aromatu i smaku. Taka kombinacja sprawi, że każdy zimowy wieczór będzie relaksujący i przytulny. Oto łatwy przepis, który pozwoli ci na bezproblemowe przyrządzenie żurawinowego grzańca w domu.

Czego potrzebujemy?
Zanim weźmiemy się za degustację, wpierw trzeba udać się na zakupy z przygotowaną listą produktów. Będziemy potrzebować 750 ml czerwonego wina, 6 szklaneczek cydru jabłkowego, pałeczkę cynamonu, 3 pomarańcze, z czego trzecia będzie potrzebna na dekorację, szczyptę mielonych goździków, dużą cytrynę oraz odmierzonych 7 łyżek cukru (może być mniej – wszystko zależy od twoich preferencji smakowych) oraz szklanka świeżych owoców żurawiny.

Przygotowania
Czerwone wino należy przelać do garnka lub rondelka i postawić na średnim ogniu. Następnie powoli dodajemy do niego cydr jabłkowy i tak zmieszaną całość podgrzewamy, dodając cynamon a potem zmielone goździki. Teraz weź cytrynę i pomarańczę, których skórkę należy bardzo dokładnie umyć i wyszorować a następnie wyparzyć. Możesz teraz je przekroić na pół i dokładnie wycisnąć ich sok do garnka z winem. Dobrze jest wrzucić również same wymyte skórki cytrusów, które nadadzą słodkiego aromatu. Do tak przygotowanego trunku trzeba dodać cukier (możesz zastąpić go też miodem) oraz owoce żurawiny. Wszystko dokładnie mieszamy i całość gotujemy wciąż na średnim ogniu przez mniej więcej 90 minut. Smakosze bardziej słodkich win mogą dodać w międzyczasie odrobinę cukru, jeśli w trakcie degustacji stwierdzą, że napój jest zbyt kwaśny. Po upływie wskazanego czasu, wyciśnij z owoców żurawiny sok dociskając je mocno do brzegu rondelka. Po wszystkim odcedź napój przez sitko. Przelej wino do kufelków lub filiżanek i podawaj z dekoracją ze świeżej żurawiny, plasterka pomarańczy i pałeczki cynamonu.

 

Zobacz również