img

Przygotowanie grzanego wina

Okazuje się, że wina nie trzeba pić tylko i wyłącznie dobrze schłodzonego. Trunek ten smakuje równie wyśmienicie kiedy podamy go na ciepło. W tym celu wcale nie musisz udawać się specjalnie do kawiarni, wystarczy, że przeczytasz nasz poradnik i będziesz wiedział jak przygotować grzane wino we własnym domu.

W zimowe wieczory nic nas tak nie rozgrzeje jak filiżanka aromatycznego grzanego wina. Jego zapach, ciepło i smak sprawią, że stresujące, szare i zimne wieczory zamienią się w przytulne i relaksujące. Oczywiście nie każde grzane wino będzie smaczne. Wszystko zależy od tego jakiego wina użyjemy do bazy oraz jakich przypraw dorzucimy i w jakich proporcjach je dodamy. Pamiętaj, że mieszankę przypraw do grzańca najlepiej zrobić samemu, ponieważ te sklepowe gotowce posiadają mnóstwo podejrzanych i sztucznych dodatków.

Domowy przepis
Aby zrobić pysznego domowego grzańca będziesz potrzebować całej pomarańczy, 5 cm korzenia imbiru, 15 goździków, 2 laski cynamonu, 1 laskę wanilii, 3 łyżki cukru brązowego oraz 3 butelki czerwonego wina. Podane składniki i proporcje starczą na 10 porcji. Na początku obierz korzeń imbiru a następnie wbij równomiernie w umytą pomarańczę goździki. Potem potnij ją na ćwiartki i włóż do dużego rondla. Teraz możesz spokojnie dodać pozostałe produkty. Kiedy już to zrobisz postaw naczynie na średnim ogniu i dokładnie wszystko wymieszaj, podgrzewając napój. Po jakimś czasie przykręć ogień na najmniejszy, zamieszaj wszystko i przykryj pokrywą. Tak zabezpieczone wino pozostawiamy na ogniu przez 10 minut co sprawi, że całość przejdzie aromatem dodanych przypraw. Po wszystkim przelej grzańca przez sitko do kufli bądź filiżanek i podawaj gościom od razu.

Improwizuj
Nie musisz sztywno trzymać się zasad. Podany przepis można oczywiście wzbogacać w zależności od preferencji smakowych. Niektórzy bowiem wolą bardziej słodkie kompozycje, inni z kolei wolą cierpkie smaki. Świetnym dodatkiem są np. ususzone skórki cytryn, pomarańczy, limonek, klementynek czy grejpfrutów. Aromatu i słodyczy doda odrobina miodu. Często dodaje się też kardamon i całą gałkę muszkatołową, które zapewnią oryginalne doznania. Do ozdoby wykorzystuje się płatki jadalnych kwiatów jak chabry czy róże, które również ciekawie podkreślają smak trunku a przy tym wyglądają spektakularnie. Możesz też dodać suszonej lawendy i suszonych owoców – borówek, kokosa czy banana. A więc widzisz, że z grzańcem można eksperymentować, byle wszystkie dodatki do siebie pasowały i nie zabijały smaku wina, z którym powinny harmonijnie współgrać.

 

Zobacz również