img

Szwedzkie batoniki domowym sposobem

Nic tak nie smakuje jak słodkości do kawy. Zamiast kupować słodycze w sklepie, napchane chemią i ulepszaczami, lepiej samemu poświęcić parę chwil na domowe pichcenie. W tej sytuacji możesz być pewny, co znajduje się w środku i zamiast zbędnych kalorii dostarczysz swojemu organizmowi zdrowe cukry i tłuszcze. Oczywiście nie oszukujmy się, nawet domowe słodkości zjadane w nadmiarze przyprawią nam kilogram więcej, jednak jako poczęstunek dla gości i jedzone w umiarze batoniki Daim to świetny wybór.

Nie ma jak wyjątkowo chrupiące, karmelowo-migdałowe, lekko słone wewnątrz i oblane mleczną czekoladą batoniki Daim. Tego rodzaju słodkości stały się znane na całym świecie i popularne w wielu krajach już od ponad 60 lat. Batonik ten jest wyjątkowy w swoim rodzaju, ponieważ w charakterystyczny sposób łączy ze sobą smak słodki ze słonym a kruche migdały z rozpływającym się w ustach delikatnym karmelem. Przy tym batonik ten jest świetny dla osób uczulonych na gluten, ponieważ nie zawiera tego składnika.

Czego potrzebujemy?
Aby sporządzić 17 sztuk przepysznych batoników Daim będziemy potrzebować 100 gram migdałów, 100 gram masła i 230 gramów cukru, 50 gram jasnego miodu, pół łyżeczki soli oraz 250 gram czekolady mlecznej. Dodatkowo przygotuj podłużną formę o wymiarach 21 na 32 centymetry oraz papier do pieczenia. 

Przepis
Przygotowaną formę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane wcześniej migdały kruszymy w blenderze drobno nie na pył tak, by pozostały konkretniejsze kawałki. Masło, miód i cukier należy wrzucić do rozgrzanego rondla o grubym dnie a następnie doprowadzić do wrzenia, gotując na dużym ogniu przez 4 minuty. W między czasie mieszaj delikatnie wszystko, aby nic nie przywarło do dna i całość nie przypaliła się. Gdy masa delikatnie zbrązowieje i zgęstnieje do takiej konsystencji, jaką ma miód należy zdjąć rondel z palnika. Teraz do całości możesz wsypać migdały i sól i wszystko zamieszać. Rondel znów postaw na palnik i podgrzewaj całość przez 4 minuty. Masę wylej na przygotowaną formę i równomiernie rozprowadź ją łyżkę. Zostaw wszystko do wystygnięcia na maksymalnie 4 minuty i pokrój masę w formę batoników. Pamiętaj, aby nie zwlekać zbyt długo, ponieważ masa bardzo szybko zastyga, co uniemożliwi jej pokrojenie. Teraz możesz zabrać się za czekoladę, którą należy rozpuścić w wodzie. Potem wszystkie batoniki należy namoczyć w roztopionej czekoladzie i odkładać na papier aż wszystko zastygnie. Potem wszystko trzeba schłodzić w lodówce. Teraz możesz zajadać się pysznościami.

 

Zobacz również