img

Właściwe podanie wina

Wino to szlachetny trunek, który trzeba odpowiednio podawać i spożywać, żeby móc w pełni cieszyć się jego aromatem i walorami smakowymi. Jeśli chcesz się cieszyć każdym kieliszkiem i nie marnować dobrej butelki, koniecznie przeczytaj nasz poradnik, który wyjaśni ci jak właściwie podać wino swoim gościom.

Wszyscy smakosze wina wiedzą, że jego serwowanie jest prawdziwą sztuką i każda pomyłka przy tej czynności będzie rażąco widoczna a co gorsza, może zepsuć smak trunku. Oto kilka rad, które pomogą ci uniknąć wszelkich błędów i wpisać się w reguły savoir-vivre.

Przed nalaniem
Istnieje właściwa kolejność podawania win. Na początku serwuje się wina białe, następnie różowe i dopiero wówczas czerwone. Chodzi o to, żeby rozpoczynać smakowanie od najdelikatniejszych trunków. Przedkłada się to również na rodzaj win i tak na początku serwujemy wytrawne, dopiero potem przechodzimy do słodkich. Pomyśl, że podobna sytuacja jest z posiłkami – deser jemy na końcu. Warto również dodać, że wpierw podaje się wina młode i stopniowo przechodzi się do starszych. Jeśli chodzi o temperaturę wina to jaśniejsze trunki podajemy bardziej schłodzone, podczas gdy ciemniejsze trochę mniej. Dla białych i różowych win wskazana temperatura to 8-10 stopni C a dla czerwonego temperatura pokojowa, nie trzymaj go zatem w lodówce. Jest to bardzo istotne, ponieważ od temperatury zależy to, jaki wino wyda aromat.

Właściwe szkło
Każdy rodzaj wina to inny kieliszek. Czerwone wina dobrze podać w bardziej pękatym kielichu o kształcie tulipana. Wina białe nalewamy do bardziej smukłych kieliszków o nóżce wysokiej. Różowe wina powinny mieć również smukły kielich, ale o delikatnie rozchylających się brzegach. Wina mocne, południowe zazwyczaj podawane się w kieliszkach mniejszych o nóżce krótkiej. Wszystkie kielichy powinny być zrobione z szkła cienkiego, białego i klarownego. 

Nalewanie
Teraz możesz odkorkować wino. Po tej czynności ważne jest, aby obejrzeć dokładnie korek, ponieważ może on okazać się spleśniały, co wskazuje wyraźnie na to, że wino nie nadaje się do spożycia. Nie należy też podawać trunku, do którego dostały się okruchy z korka. Jeśli jednak korek jest w porządku możesz uraczyć gości trunkiem. Musisz zacząć od wytarcia wnętrza szyjki butelki serwetką. Pamiętaj, że większość win nalewa się do połowy kieliszka poza winem czerwonym, które polewamy do 1/3 naczynia. Ważne jest też, aby odpowiednie wino podać do odpowiedniej potrawy. Przekąski świetnie łączą się z białym winem, drób i ryby z winem półwytrawnym lub słodkim a dziczyzna i pieczeń z czerwonymi winami bordoskimi. Do deseru podaje się wina słodkie.

 

Zobacz również