img

Bezglutenowe batoniki energetyczne

Jeśli chcesz zafundować sobie zdrową i niskokaloryczną słodką przekąskę, koniecznie musisz sprawdzić przepis na te batoniki, które naładują cię energią do kolejnych działań. Są idealne dla tych, którzy lubią domowe wypieki a przy tym wcale nie wymagają dużych nakładów pracy. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego nie zwlekaj i zabieraj się do pracy.

Lubisz łakocie ale zależy ci na tym, aby utrzymać szczupłą sylwetkę i zdrowo się odżywiać? W takim razie te batoniki są właśnie dla ciebie. Świetnie spisują się w sytuacji, gdy np. nie masz czasu na przyrządzenie śniadania lub gdy odczuwasz wyraźny spadek energii w ciągu dnia pracy. Składają się one wyłącznie z naturalnych składników, które zawierają potas, magnez, wapń, witamin, antyoksydanty i błonnik. Są więc idealnie również na nagłe napady głodu, które szybko poskramiają. Co najważniejsze batoniki te nie mają cukru! Zamiast niego dodaje się słodkie daktyle. Taka przekąska daje więc energetycznego kopa na kilka godzin.

Potrzebne składniki
W sytuacji, gdy chcesz przygotować 15 batoników będziesz potrzebować 350 gramów miąższu z dojrzałych już bananów (czyli 4 lekko poczerniałe banany), 220 gramów płatków owsianych niezawierających glutenu, 100 gramów daktyli bez pestek, 100 gramów suszonej żurawiny, 85 gramów migdałów, 80 gramów pestek z dyni, 80 gramów pestek słonecznika, 50 gramów nasion chia, 50 gramów sezamu oaz łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Do tego należy przygotować prostokątną formę do pieczenia (wymiary ok. 21x32 cm) oraz papier do pieczenia.

Przyrządzenie batoników
Formę wyłożoną papierem należy lekko natłuścić. Żurawinę i daktyle trzeba pociąć na drobne kawałki a migdały w grube paski. Połowę przygotowanych płatków owsianych należy zmielić jednak niezbyt drobno. Chodzi o to, żeby pozostały wyraźne kawałki, które będzie można poczuć w batoniku. Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki i zamieszaj je. Banany zblenduj lub wyciśnij przez praskę do ziemniaków aż powstanie gładka masa. Tak powstały mus połącz ze składnikami sypkimi, dolej ekstrakt waniliowy i wszystko zamieszaj. Masę przełóż do przygotowanej już formy. Postaraj się, aby masa była równo rozprowadzona. Możesz do tego użyć łyżkę lub wałek do ciasta. Formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 25 minut tak, żeby wierzch stwardniał a brzegi lekko się zarumieniły. Po upływie wskazanego czasu wyjmij formę i czekaj aż całość ostygnie. Teraz możesz zabrać się do krojenia batoników i zajadania się tymi pysznościami.

 

Zobacz również