img

Pyszne batoniki bez pieczenia

Każdy z nas to zna – chęć na coś słodkiego i domowego, jednak niechęć do długotrwałych przygotowań i pieczenia. Otóż okazuje się, że są przepisy, które zapewnią nam słodkie doznania bez nadmiernie długich czynności. Szybkie i łatwe daktylowe batoniki energetyczne zrobią furorę wśród twoich gości a ty będziesz mógł zajadać je do kawy bez wyrzutów sumienia, ponieważ łakocie te są wyjątkowo zdrowe i niskokaloryczne.

W ciągu dnia w pracy czy też wieczorem w domu napada nas ochota na słodką dawkę energii. Dobrze jeśli masz wtedy w zanadrzu jakieś smaczne i zdrowe łakocie. Proponowane batoniki daktylowe pozbawione są glutenu, laktozy, cukru i jajek. Co najważniejsze jednak słodkości tych nie trzeba piec. Wystarczy chwila, żeby móc cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Te miękkie i słodkie batoniki zrobisz w parę minut. Specyficzny smak batoniki zawdzięczają migdałom, daktylom, żurawinie i innym składnikom, które gwarantują orzeźwiający smak i energetycznego kopa.

Czego nam potrzeba?
Jeśli chcesz zrobić 14 sztuk batoników będziesz potrzebować 250 gramów suszonych daktyli, 100 gramów migdałów bez skórki, 100 gramów suszonej żurawiny bądź suszonych moreli, dużą cytrynę, jedną czwartą łyżeczki cynamonu. Przygotuj również prostokątną foremkę o wymiarach 24 na 18 centymetrów oraz papier do pieczenia.

Przygotowania
Cytrynę należy dokładnie umyć, wyszorować i wyparzyć. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Składniki takie jak migdały, morele lub żurawinę zmiksuj dokładnie w mikserze aż otrzymasz bardzo gęstą i kleistą masę. Dobrą wskazówką jest wcześniejsze pokrojenie produktów w drobniejsze kawałki co sprawi, że znacznie szybciej i łatwiej rozdrobnią się w mikserze. Weź cytrynę i zetrzyj skórkę, dodają ją do owocowej masy. Dosyp cynamon i całość porządnie wymieszaj, używając rąk. Następnie przełóż masę do przygotowanej wcześniej formy i wszystko równomiernie wygładź. Całość należy schłodzić w lodówce przez kilka godzin, po czym tak schłodzoną masę wyjmij z blaszki. Teraz możesz pokroić batoniki. Warto każdy z nich zapakować w papierek lub kawałek pergaminu i przechowywać w lodówce tak, żeby można było sięgnąć po nie, kiedy najdzie nas ochota. Oczywiście możesz je trzymać również w temperaturze pokojowej, batoniki wytrzymają, jednak trochę zmiękną i nieznacznie zmienią swój kształt. W sytuacji jednak, gdy będą one przechowywane przez dłuższy czas, lepiej trzymać je w lodówce. Tak więc teraz możesz zabrać się za przygotowania i wcinać daktylowe i bezglutenowe słodkości.

 

Zobacz również