img

Węgierskie placki

Kruche i chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem to potrawa uwielbiana przez Polaków. Tak zwane ”placki po węgiersku” serwuje większość naszych restauracji, jednak warto wiedzieć, że są one łatwe do przyrządzenia w domu. Często bowiem zdarza się, że restauratorzy podają nam dziwne i słabo przyrządzone placki ze starych ziemniaków a w domu będziesz mógł raczyć się pysznym smakiem placków robiony, według naszego przepisu.

Placki po węgiersku nie są wbrew pozorom daniem skomplikowanym. Okazuje się jednak, że co region to drobne różnice i tak spotkać można placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, z kleksem kwaśnej śmietany. Te typowe węgierskie podane są w omaście z gęstego i lekko pikantnego gulaszu. Ważne jest aby przed smażeniem mięso obtoczyć w mące, co doda mu kruchości i soczystości. Potrawę podawaj posypaną posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Jest to świetna opcja na obiad lub kolację. Smacznego!

Składniki na placki
Do przyrządzenia placków po węgiersku będziesz potrzebować 0,7 kilograma łopatki wieprzowej, opakowanie przyprawy do chrupiących placków ziemniaczanych, sztukę rosołu wołowego, 2 białe cebule, 4 ząbki czosnku, 1 paprykę czerwoną i 1 żółtą, 1 jajko, 10 gramów słodkiej papryki, 15 gramów świeżego majeranku, 30 gramów koncentratu pomidorowego i tłuszcz do smażenia. 

Przyrządzamy potrawę
Na początku należy oczyścić mięso i pokroić je w kostkę, jednak niezbyt drobną. To samo zrób z papryką tak, żeby kostki były tej samej wielkości co te mięsne. Teraz weź cebule i pokrój je w drobniutką kostkę a czosnek dokładnie posiekaj. Weź patelnię i wylej na nią tłuszcz tak, żeby wszystko dobrze się rozgrzało. Dodaj mięso i podsmażaj je z dodatkiem cebuli i czosnku. Gdy już się zrumienią dosyp mieloną ostrą i słodką paprykę a potem kminek tak, żeby wszystkie przyprawy również się lekko podsmażyły. Całość zalej 700 mililitrami wody, po czym wrzuć kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy. Wszystko duś na małym ogniu przez pół godziny aż mięso stanie się miękkie. W ostatnim etapie duszenia dorzuć świeżą, podsmażoną paprykę. Placki ziemniaczane możesz przyrządzić z gotowego opakowania zgodnie z instrukcją lub zrobić je samemu. Na samym końcu gulasz dobrze doprawić świeżym majerankiem i od razu podawać na dopiero co zdjętych z patelni, chrupiących i kruchych placuszkach. Taka potrawa rozgrzeje w zimne dni i będzie smakować wszystkim domownikom.

 

Zobacz również