img

Aromatyczna zupa gulaszowa

Wszyscy znamy przysłowie „Polak i Węgier – dwa bratanki”, które tłumaczy nie tylko wspólne zawiłości historyczne i ogólną sympatię między narodami, ale również to, dlaczego węgierskie smakołyki są stałym elementem polskiej kuchni. Najchętniej Polacy zajadają się plackami po węgiersku i zupą gulaszową, na którą przedstawiamy łatwy i pyszny przepis.

Naszą zupę gulaszową zrobisz łatwo i szybko w domu. Zupa gulaszowa to danie syte, rozgrzewające i niezwykle aromatyczne, które sprawdzi się w każdej okazji. Jeśli chodzi o mięso to najlepiej postawić na pokrojoną w drobniutką kostkę bądź paseczki wołowinę. Warto wcześniej je obsmażyć, tak jak warzywa, co nada zupie bardziej intensywny smak. Dodatkowo możesz wzbogacić go który dobrze dobraną kompozycją ziół i przypraw. Węgierskie potrawy są na całym świecie słynne z tego, że mają bardzo wyrazisty, często ostry smak. Wszystko to dzięki ostrej czerwonej papryki, pieprzu oraz papryczek chili. 

Najpierw zakupy
Udając się do sklepu będzie musiał nabyć 500 gramów wołowiny, jedną sztukę rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem, 300 gramów cebuli, 200 gramów marchwi, 300 gramów ziemniaków, 100 gramów selera, 100 gramów boczku wędzonego, 2 gramy kminku, 5 ząbków czosnku, 5 gram słodkiej papryki, 2 gramy ostrej papryki, 50 gramów koncentratu pomidorowego, 50 gramów smalcu wieprzowego, 5 gramów pieprzu czarnego, 3 sztuki ziela angielskiego, 2 sztuki liścia laurowego i łyżkę masła. Składniki starczą na porcję dla 4 osób a czas przygotowania sięga 90 minut. 

Co robimy?
Do garnka o szerokim dnie dodaj smalec i rozgrzej go. Następnie należy dodać do niego boczek, cebulę i czosnek, które trzeba smażyć na małym ogniu i powoli do momentu, aż cebula zacznie zmieniać kolor. Wówczas dodaj paprykę w proszku i smaż przez kolejne dwie minuty. Uwaga, cały czas mieszaj składniki. Teraz możesz dodać mięso, które trzeba smażyć tak długo, aż zniknie powstały sos, a wszystkie kawałki mięsa będą dobrze obsmażone. Teraz dodaj pozostałe, posiekane wcześniej w kostkę warzywa i całość zalej 1,5 litrem wody. Zupę zagotuj, po czym dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, wybierz pianę i dodaj resztę przypraw. Całość należy gotować przez 50 minut tak, żeby mięso zmiękło. Dodaj kminek z masłem i kostki rosołowe do smaku. Na koniec dosyp pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj zupę przez kolejne 20 minut. Tak przyrządzoną zupę gulaszową można podawać w miseczkach, posypaną świeżą natką pietruszki. Smacznym dodatkiem są małe chrupiące bułeczki pszenne.

 

Zobacz również