img

Jak przyrządzić pyszną lasagnę?

Kuchnia włoska jest uwielbiana niemalże przez wszystkich a przy tym jest dość prosta i zniewalająco pyszna. Tak samo sprawa ma się z zapiekaną w piekarniku lasagną, która jest wyjątkowo prosta oraz zaskakuje swoim głębokim smakiem. Podana na stole będzie zachwycać aromatem i profesjonalną prezencją. Oto wyjątkowy przepis na śródziemnomorską zapiekankę. 

Warto wiedzieć, że lasagne to nic innego jak typ włoskiego makaronu, który kroi się w szerokie płaty. Bez problemu nabędziesz go w prawie każdym super markecie. Potrawę, o tej samej nazwie co pasta, robi się z makaronu układanego warstwowo z dodatkiem sosu bolognese bądź pomidorowego oraz sera żółtego, mozarella lub beszamelu. W proponowanym przepisie zwieńczeniem potrawy będzie właśnie sos beszamel.

Lista zakupów
Do przyrządzenia potrawy będziemy potrzebować 2 cebul, 2 ząbków czosnku, opakowania przypraw do lasagni, 500 gramów mielonego mięsa wołowego, 150 mililitrów czerwonego wina, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 1 opakowanie makaronu typu lasagne, 500 mililitrów mleka, 3 łyżki mąki, 60 gramów masła, 150 gramów sera żółtego, gałkę muszkatołową, oliwę i 400 mililitrów wody. Składniki w takiej ilości wystarczają na porcję dla 6 osób a szacunkowy czas przygotowania to 60 minut.

Beszamel
To francuski sos, który można przyrządzić bardzo szybko poprzez połączenie mąki, mleka, masła i przypraw na patelni. Ważne jest jednak, aby wszystko energicznie mieszać, ponieważ istnieje ryzyko, że wszystko się przypali. Kiedy sos będzie gotowy trzeba rozsmarować go na każdej warstwie makaronu i dopiero na niego kładziemy sos pomidorowy z mięsem. Najwyższa warstwa będzie połączona z żółtym serem. 

Krok po kroku
Wpierw należy pokroić czosnek i cebulę w drobniutką kostkę i wrzucić wszystko na rozgrzaną oliwę. Po tym jak cebula się zeszkli dodaj na patelnię mielone mięso i smaż je powoli na małym ogniu. Teraz dolej wini i czekaj aż trunek odparuje. Przyprawę do lasagne zmieszaj z wodą i dolej do mięsa. Wszystko duś przez następne 20 minut aż mięso zrobi się miękkie a sos zgęstnieje. W międzyczasie przygotuj opisany wyżej beszamel tak, że do rondelka dajesz masło i mąkę i mieszasz aż wszystko się ze sobą gładko połączy. Teraz możesz dodać mleko a całość mieszaj energicznie. Sos należy zagotować i doprawić szczyptą soli oraz gałką muszkatołową. Na koniec trzeba dodać połowę porcji sera żółtego, który wcześniej należy zetrzeć. Sos mieszaj aż ser się roztopi. Po wszystkim weź kwadratowe naczynie żaroodporne i układaj makaron, który wpierw smaruj beszamelem, potem warstwą mięsa i potem znów makaron itd. Ostatnią wersję polej grubą warstwą beszamelu i posyp serem. Całość zapiekaj w piekarniku w 180 stopniach C przez pół godziny.

Zobacz również