img

Robimy domowe wino

Polacy coraz częściej oddają się przyjemności przyrządzania nalewek i win w domowym zaciszu. Trunki robione przez nas samych są przede wszystkim zdrowsze i bezpieczniejsze, ponieważ kontrolujemy jakość użytych produktów tak, żeby móc cieszyć się ich wybornym smakiem bez wspomagaczy.

Robienie wina w domu to wyjątkowo ciekawe i przyjemne doświadczenie. Oczywiście proces fermentacji trwa dość długo, jednak efekt końcowy wart jest poczekania. W naszym artykule znajdziesz przepis na przygotowanie wina domowym sposobem, które uświetni niejedną kolację w gronie przyjaciół.

Jak zrobić domowe wino?
Do przygotowania własnego trunku będziesz potrzebować 3,5 kilograma cukru, białka z dwóch jaj, barwnik spożywczy, 100 gram drożdży, 2 i pół kilograma winogron bądź jagód, ściereczkę nylonową, łyżkę o długiej rękojeści oraz gliniany słój. Jeśli posiadasz wszystkie produkty możesz zabrać się do pracy. Na początku musisz dokładnie oczyścić owoce i poobrywać je z szypułek, po czym opłukać. Teraz możesz zabrać się do zgniatania owoców. Możesz użyć do tego rąk lub tłuczka. Po wszystkim przełóż wszystko do glinianego słoja. Oddzielnie ubij białka jaj na sztywną pianę, dodaj do niej połowę odłożonej porcji cukru i razem z resztą składników włóż wszystko do słoja ze zgniecionymi owocami. Koniecznie przykryj wieko słoja szczelną pokrywką tak, żeby nie dostały się tam owady lub niepożądane nieczystości. Przez następne 21 dni musisz raz na jakiś czas otwierać pokrywkę i wymieszać dokładnie zawartość, zamykając po wszystkim szczelnie słój. Kiedy te 21 dni minie należy dodać pozostałą ilość cukru i zamieszać wszystko, po czym zamknąć dokładnie słój. Całość pozostaw w spokoju na kolejne 21 dni. Po tym czasie musisz otworzyć słój i zlać zawartość przez czystą ściereczkę, aby dokładnie oczyścić napój. W sytuacji, gdy wino nie będzie posiadać intensywnego koloru (zależy to od użytych owoców) możesz śmiało użyć kilku kropel barwnika spożywczego, który nada winu „szlachetności”. Uważaj, aby nie przesadzić. Prawda, że łatwe?

Parę wskazówek
Ilość dodanego cukru tak naprawdę zależy od osobistych preferencji, nie każdy przecież lubi wina słodkie. Jeśli jesteś smakoszem wytrawnych win możesz zwyczajnie zredukować ilość dodanego cukru. Pamiętaj jednak, że należy to zrobić dopiero na etapie, kiedy po 21 dniach trzeba dodać kolejną porcję. Wówczas wystarczy dodać go mniej niż podano w składnikach. Tym sposobem osiągniesz pożądany efekt.

Zobacz również